top of page

Over Mij

Mijn naam is Lotte Hamelink (zij/haar) (1990), oprichter van Mindful Herstel waarbinnen ik traumasensitieve yoga  (TCTSY) en mindfulness aanbied. Daarnaast werk ik als dansdocent en ervaringsdeskundige. Ik geniet van wandelen in de natuur, het samenzijn met mijn partner James en twee katten Poef en Dotje, dansen en creatief bezig zijn o.a. door te schrijven en filmen. Ik reis graag en bezoek regelmatig het filmhuis, een voorstelling of een museum.

Mijn verhaal en missie

Ik heb Mindful Herstel opgericht na een lange zoektocht die ik zelf heb afgelegd in mijn eigen herstel van trauma (C-PTSS). Omdat ik niet wist hoe ik om kon gaan met heftige herinneringen en intense emoties ging ik deze uit de weg en ontwikkelde ik ook klachten zoals zelfbeschadiging, een eetstoornis en verslaving. Al snel werden mijn problemen bestempeld als 'complex' en kon ik steeds moeilijker mijn weg vinden binnen de reguliere GGZ.

Onderweg maakte ik uiteindelijk kennis met mindfulness. Alhoewel de mindfulnessbeoefening in eerste instantie een enorme uitdaging voor me was in combinatie met mijn klachten, heeft het me uiteindelijk ontzettend veel gebracht. (Over wat het je kan opleveren maar ook de moeilijkheden die je kunt tegenkomen tijdens mindfulnessbeoefening als je traumaklachten ervaart, heb ik deze blog geschreven.)

Yoga beoefen ik al vanaf mijn tienertijd maar heeft voor mij een diepere betekenis en grotere waarde gekregen tijdens mijn opleiding tot yogadocent. Door meer te leren over de geschiedenis en filosofie van yoga is mijn eigen beoefening en kijk op yoga erg veranderd. Alhoewel de yogamat altijd voor mij een soort 'veilige plek' was, was yoga voor mij voornamelijk een manier van bewegen zoals bepaalde dansvormen zoals ballet dat ook voor me waren, met de nadruk op hoe ik de bewegingen en vormen juist kon uitvoeren en het ontwikkelen van kracht en lenigheid. Terwijl yoga voor mij nu meer gaat over mijn innerlijke beleving van de vormen en bewegingen, en is het een vorm van mindfulness of meditatie in beweging.

Yoga en mindfulness gaan voor mij daarom ook hand-in-hand. Zowel yoga als mindfulness brachten me in contact met mijn lichaam en wat zich daarin afspeelde, wat ik op mijn tempo en met een nieuwsgierige en niet oordelende houding kon verkennen. Door bekend te raken met wat er bij mij van binnen speelde, leerde ik te herkennen wanneer spanning opliep. Mindfulness leerde me om met mijn gevoelens te kunnen zijn, hoe zij vanzelf weer van intensiteit veranderden en wisselden, zonder dat ik daar wat voor hoefde te doen. En yoga leerde me 'tools' om om te kunnen gaan met gevoelens als angst en spanning, zoals ademhalingsoefeningen (pranayama), als zij te intens werden. Zo kon ik steeds beter met mijn emoties omgaan, en werd traumaverwerking mogelijk.

Na mij yogadocentenopleiding wist ik al direct dat ik me wilde specialiseren in traumasensitieve yoga (TCTSY). Dit uiteraard vanwege mijn eigen worstelingen met de gevolgen van trauma en omdat TCTSY zo goed aansloot bij mijn eigen visie op en ervaring met trauma en wat daarbij wel/niet helpend kan zijn. TCTSY heeft mij persoonlijk erg geholpen bij het kunnen aanvoelen van wat ik wil, wanneer ik me veilig of onveilig voel, het maken van eigen keuzes en daardoor het stellen van grenzen en voor mezelf opkomen.

 

Naast yoga en mindfulness geef ik ook danslessen. Dans heeft vanaf mijn tienertijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld, maar soms ook een heel ingewikkelde. Ik had een enorme passie voor dans, maar de relatie die ik met mijn lichaam had was lastig. Bovendien bracht bewegen ook emoties en herinneringen omhoog, waar ik niet goed mee om kon gaan. Op mijn 17de startte ik aan de dansacademie, maar ik moest de opleiding toen na een aantal maanden al beëindigen omdat mijn klachten te veel overheersten, daar was ik enorm verdrietig om. Toch ben ik 11 jaar later op mijn 28ste weer teruggekeerd naar dezelfde dansacademie om Docent Dans te studeren. Mijn opleidingen in mindfulness en yoga hebben ook mijn relatie met dans beïnvloed. Ik ben meer geïnteresseerd geraakt in somatische vormen van beweging, dat wil zeggen; bewegingsvormen waarbij de nadruk ligt op wat je van binnen ervaart in plaats van hoe het er vanbuiten uitziet. Dat was een hele omslag, omdat je als danser juist vaak bezig bent met 'mooi' bewegen en jezelf corrigeren voor een spiegel. Geïnspireerd hierdoor heb ik de mindful movement class ontwikkeld, een combinatie van bewegen en mindfulness.

​

Waarom de naam Mindful 'Herstel'?

Ik heb voor het woord 'herstel' gekozen omdat het woord en de betekenis die het voor mij heeft een omslag was in hoe ik omging met mijn klachten en mezelf. Herstel zie ik als een persoonlijk proces waarbij je leert omgaan met eigen lichamelijke en psychische of mentale kwetsbaarheden of uitdagingen en daar zelf de regie over voert. Herstel kent geen eindpunt maar is een manier van leven.

Heel lang hielden mijn klachten en vooral het af willen van die klachten mijn leven in de greep. Maar juist dat ik zo graag van de klachten af wilde, vergrootte mijn lijdensdruk. Ik voerde een continue strijd om 'beter' te worden. Mindfulness hielp me uiteindelijk om mezelf en mijn eigen kwetsbaarheden te accepteren en bepaalde verwachtingen die ik van mezelf had los te laten. Mijn klachten zijn door de jaren heen zeker afgenomen, maar meer dan dat heb ik leren omgaan met de dingen die mijn klachten veroorzaakten.

Herstel is iets wat je zelf doet, maar niet alleen. Dit is iets wat ook erg is terug te vinden in de TCTSY, waar je zelf de regie hebt over de keuzes die je maakt maar wel aanreikingen krijgt en in relatie bent. Eigen regie, zelfbeschikking en het lopen van je eigen pad is net zo belangrijk als community, (lotgenoten)contact en een veilige relatie waarbinnen je dingen kunt oefenen.

En het voelt als een eer om een klein stukje met iemand op weg te lopen in zijn/haar/hun eigen herstel.

​

Werkervaring

Voor het opstarten van Mindful Herstel heb ik yogalessen en mindfulness aangeboden binnen de Herstelacademie Delft, onderdeel van GGZ Delfland.
Ook ben ik als yogadocent en ervaringsdeskundige verbonden aan het Leontienhuis, een inloophuis voor mensen met een eetstoornis.

Verder heb ik ervaring als dansdocent aan verschillende doelgroepen.

​

Opleidingen

Ik heb Filosofie en Filmwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Leiden, zowel film als filosofie blijven interesse gebieden van mij. Daarnaast heb ik Docent Dans gestudeerd aan Codarts Rotterdam.

In het kader van mindfulness heb ik de opleidingen 'Mindfulness en Compassiecoach en trainer' en het tweede jaar 'Mindfulness en Compassie en ACT Coach en Trainer' bij Academie voor Leven in Amsterdam gevolgd. Mijn yogaopleiding bestond uit een 200-uurs docentencursus in Thailand en vervolgens de opleiding 'Trauma Center Trauma-Sensitive Yoga facilitator' bij Center for Trauma and Embodiment at JRI. Daarnaast heb ik workshops en cursussen voor yogadocenten gevolgd in Yin Yoga, Yoga Nidra en yoga voor mensen met een eetstoornis.

Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. In het kader van de TCTSY en mindfulness volg ik regelmatig intervisie en eens in de zoveel tijd supervisie. Ook volg ik regelmatig cursussen en workshops op het gebied van trauma, eetstoornissen, yoga en mindfulness, en meerdaagse vipassana stilteretraites om mijn eigen meditatiebeoefening te verdiepen.

Onlangs heb ik deelgenomen aan een uitgebreide EHBO-cursus van 20 uur.

​

TCTSY certified facilitator
VVM certificaat MBSR MBCT professional
bottom of page