Mindfulness
‘Je kunt de golven niet tegenhouden, maar je kan wel leren surfen.’
- Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de MBSR-training
​
Wat is mindfulness?
Mindfulness is aandachtig aanwezig zijn in het huidige moment, en dit doen met een vriendelijke, nieuwsgierige, en niet-oordelende houding. Tijdens een mindfulnesscursus train je om je aandacht te kunnen richten en opmerkzaam te zijn. Je ontwikkelt daarmee de vaardigheid om minder meegesleept te worden door gedachten, emoties en fysieke ongemakken. In plaats daarvan leer je ze op een afstandje te observeren en om jezelf niet te veroordelen voor wat je voelt, denkt of ervaart, maar om met compassie naar jezelf te kijken. Een mindfulnesstraining geeft je 'tools' om om te gaan met stress en tegenslag, en niet kopje onder te gaan maar 'te leren surfen' op de golven van het leven. Je zal meer ruimte ervaren om eigen keuzes te maken als je wordt geconfronteerd met moeilijkheden en kan zo beter voor jezelf zorgen.
​
Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme, maar er zitten ook invloeden in uit de moderne Westerse psychologie, en is een seculiere training. De Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) cursus is ontwikkeld door moleculair bioloog arts Jon Kabat-Zinn. Hij combineerde zijn wetenschappelijke achtergrond met zijn interesse in meditatie en boeddhistische filosofie. Hij onderzocht de invloed van stress op lichaam en geest en hoe we hier mee om kunnen gaan. In 1979 ontwikkelde Jon Kabat-Zinn op basis van deze wetenschappelijke resultaten de 8-weekse MBSR-cursus, en is hij deze gaan aanbieden in het ziekenhuis aan mensen met diverse lichamelijke en psychische klachten.
​
Voor wie is mindfulness geschikt?
Mindfulness kan voor veel mensen behulpzaam zijn want het richt zich op ons hele mens-zijn: wat we ervaren, hoe we reageren, hoe we in het leven staan en welke keuzes we maken. Onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness kan helpen bij uiteenlopende lichamelijke en psychische klachten. Zo kan mindfulness piekeren en stress verminderen, en emotieregulatie, concentratie en empathisch vermogen verbeteren. En ook als klachten zelf niet verminderen, kan het toch gebeuren dat mensen er minder onder lijden en er op een gezondere manier mee omgaan en zo minder lijdensdruk ervaren. Veel mensen ervaren na de training meer kalmte in hun leven, voelen zich stressbestendiger, zijn meer in contact met hun lichaam, ontwikkelen een vriendelijker houding ten opzichte van zichzelf en anderen, en genieten meer van hun leven.
Mindfulness is dus voor een hele brede doelgroep geschikt. Wat vooral belangrijk is is dat je bereid bent om thuis te oefenen. De MBSR-cursus is een training, en net zoals je je spieren kan trainen, zo kun je ook je geest trainen. Hoe vaker je oefent, hoe meer je uit de cursus zal kunnen halen.
Mindfulness is niet geschikt wanneer je middenin een crisis zit of tijdens ingrijpende gebeurtenissen. Het is in dat geval beter eerst wat stabiliteit te vinden en dan te starten. Je bent welkom om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen om eventuele vragen of zorgen hierover te delen.
​
Mindfulness is bij uitstek geschikt bij stressgerelateerde klachten, daarom licht ik nog twee specifieke doelgroepen toe.
​
Mindfulness bij burnout
Een burnout is het gevolg van langdurige stress en kan worden veroorzaakt door stress op werk of door privé-omstandigheden. Een risicofactor voor het krijgen van een burnout is als uitdagende omstandigheden zich hebben opgestapeld, bijvoorbeeld een scheiding én een reorganisatie op werk. Mindfulness kan je ondersteunen bij het herstellen van je stresssysteem. De mindfulnesstraining kan je inzicht geven in je stressfactoren, dat wat je energie geeft en dat wat energie kost en hoe je gezonder om kunt gaan met stress.
Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden mindfulness bij burn-out klachten. Kijk hier of dat voor jouw verzekering ook geldt.
​
Mindfulness bij traumaklachten (PTSS)
Ik heb zelf ervaren hoe behulpzaam mindfulness kan bij herstel van trauma (PTSS) maar ook de uitdagingen en moeilijkheden die daarbij komen kijken. Als mindfulness niet op een traumasensitieve of geïnformeerde wijze wordt gegeven kan het zelfs leiden tot een verergering van de klachten of hertraumatisering. Mocht je traumaklachten ervaren is het daarom aan te raden om een trainer te zoeken die ervaring heeft met traumagerelateerde klachten en hoe hier mee om te gaan binnen de mindfulnesstraining.
Ik heb deze blog geschreven over hoe mindfulness kan helpen maar ook kan schaden bij traumagerelateerde problematiek.
Mocht je traumaklachten hebben en geïnteresseerd zijn in mindfulness, voel je vrij om contact met me op te nemen en dan kunnen we samen kijken naar wat passend zou zijn in jouw situatie.
​
Aanbod bij Mindful Herstel
Binnen Mindful Herstel bied ik de 8-weekse MBSR-cursus aan in een groep en op aanvraag individueel. Soms bied ik de cursus bovendien als intensive aan en kun je het programma in 1 week volgen, bijvoorbeeld als opfrisser of wanneer het moeilijk is om 8 weken lang 2,5 uur per week vrij te nemen.
​
Ook kun je individuele mindfulness coaching volgen, bijvoorbeeld wanneer je zelf mindfulness beoefend of al een cursus volgt of hebt gevolgd en daarbij tegen dingen aanloopt zoals traumagerelateerde klachten. Tijdens mindfulness coaching kunnen we oefeningen aanpassen aan jouw specifieke behoeftes. Kijk op de pagina 'inschrijven of afspraak maken' wanneer er cursussen starten en om je in te schrijven, ook kun je daar direct afspraken maken voor online coaching. Ben je geïnteresseerd in een individuele cursus of mindfulness coaching op locatie? Vul dan dit formulier in.
​