- Lotte Hamelink
- 18 jun
- 4 minuten om te lezen

De zomer is in aantocht — misschien heb je een paar weken vrij, of juist wat meer ademruimte in je agenda. Het kan dan fijn zijn om in die luwte iets te lezen of luisteren dat je ondersteunt in je persoonlijke herstelproces.
In deze blog deel ik een aantal boeken, podcasts en documentaires die mij inspireren.
Of je nu zelf op een pad van herstel bent of werkt als (jeugd)professional — deze bronnen kunnen je inzichten geven over trauma, het zenuwstelsel, traumasensitieve yoga (TCTSY) en mindfulness.
📚 Boekentips over trauma, herstel en het zenuwstelsel
(Complex) trauma algemeen
Complexe PTSS – Pete Walker (Complex PTSD: From Surviving to Thriving)
Een boek vol erkenning, praktische tools en troost voor mensen met een complexe traumageschiedenis.
Kopzorgen. Trauma begrijpen in 33 vragen – Simona Karbouniaris & Jim van Os
Dit boek biedt een toegankelijke blik op oorzaken, impact, behandelvormen en herstel — en laat zien hoe traumaverwerking zelfs tot posttraumatische groei kan leiden .
Traumasensitieve yoga & mindfulness
Trauma-sensitive mindfulness – David Treleaven
Over hoe mindfulness zowel helpend als overweldigend kan zijn bij trauma. Een aanrader voor therapeuten en yoga-/mindfulnessdocenten.
Traumaverwerking door yoga – David Emerson, Elizabeth Hopper (Overcoming Trauma Through Yoga)
Dit boek beschrijft de basisprincipes van TCTSY, met achtergrond, voorbeelden en oefeningen.
Trauma & het het lichaam
Traumasporen – Bessel van der Kolk (The Body Keeps the Score)
Misschien wel hét standaardwerk over trauma. Van der Kolk laat zien hoe trauma lichaam, brein en relaties beïnvloedt — en hoe herstel mogelijk is.
Trauma en het lichaam – Pat Ogden (Trauma and the Body)
Een meer theoretisch boek over sensorimotor psychotherapy. Het legt uit hoe fysieke sensaties, houding en bewegingen verbonden zijn met traumatische ervaringen.
De tijger ontwaakt – Peter Levine (Waking the Tiger)
Levine laat zien hoe dieren instinctief trauma verwerken via het lichaam — en hoe wij mensen dit ook kunnen (her)leren. De basis van zijn methode, Somatic Experiencing.
De levende erfenis van trauma transformeren – Janina Fisher (Transforming the Living Legacy of Trauma)
Werkboekvorm, met veel aandacht voor lichamelijke signalen van trauma, overlevingsdelen en zelfcompassie. Heel geschikt voor mensen die hun lichaam vaak ‘kwijt zijn’.
Trauma en het zenuwstelsel / polyvagaaltheorie
Verankerd in veiligheid – Deb Dana (Anchored)
Een toegankelijke en praktische uitleg van de polyvagaaltheorie. Met herkenbare voorbeelden en oefeningen die je helpen meer regulatie en veiligheid te ervaren in het dagelijks leven.
De nervus vagus als bron van herstel – Stanley Rosenberg (Accessing the Healing Power of the Vagus Nerve)
Gaat dieper in op de rol van de nervus vagus bij stress, trauma en sociale verbondenheid. Met lichaamsgerichte oefeningen om het zenuwstelsel te ondersteunen richting ontspanning en herstel.
Internal Family Systems (IFS)
Alle delen welkom – Richard C. Schwartz (No Bad Parts)
Een liefdevolle uitnodiging om al je innerlijke delen te leren kennen en verwelkomen — ook die je liever zou vermijden.
Inleiding tot Internal Family Systems – Richard C. Schwartz (Introduction to Internal Family Systems)
Een compacte, heldere uitleg van het IFS-model. Fijn als eerste kennismaking of als verdieping voor professionals.
Herstel na meemaken van seksueel geweld
Verlamd van angst – Agnes van Minnen
Verlamd van angst is bedoeld voor zowel slachtoffers van seksueel misbruik, als ook voor mensen uit de directe omgeving, zoals een therapeut, familielid of vriend.
Trauma in breder perspectief
De Mythe van Normaal – Gabor Maté (The Myth of Normal)
Een maatschappijkritisch en diep invoelend boek over hoe we ziek worden in een zieke samenleving. Over trauma, onderdrukking en heling.
Trauma & Herstel – Judith Herman (Trauma and Recovery)
Een baanbrekend boek dat nog altijd actueel is. Over de fasen van herstel, en de sociale en politieke context van trauma.
The Politics of Trauma – Staci K. Haines
Een krachtig boek over de link tussen persoonlijke en collectieve trauma’s. Haines verbindt lichaamswerk met sociale verandering, en laat zien hoe heling ook activistisch kan zijn. (nog niet in het Nederlands vertaald)
We zijn God niet – Jim van Os, Myrrhe van Spronsen
Psychiater Jim van Os pleit voor een radicaal andere kijk op psychisch lijden. Hij verlegt de focus van ‘stoornissen’ naar betekenis, context en herstel. Prikkelend en hoopvol voor iedereen die werkt in (of ervaring heeft met) de GGZ.
Waarheid, eerherstel en gerechtigheid – Judith L. Herman (Truth and Repair)
Herman onderzoekt wat slachtoffers van seksueel en structureel geweld écht nodig hebben: erkenning, waarheid, en eerherstel. Een krachtig pleidooi voor collectieve verantwoordelijkheid en herstel van waardigheid.
🎬 Documentaire- & filmtips
The Wisdom of Trauma – met Gabor Maté
Vanuit zijn jarenlange ervaring laat Gabor Maté zien hoe trauma — en in het bijzonder vroegkinderlijke ontwikkelings-trauma (CPTSS) — ten grondslag ligt aan veel vormen van lijden.
Resilience: The Biology of Stress & The Science of Hope
Gaat over hoe stressvolle jeugdervaringen (ACE’s) een leven lang kunnen doorwerken — en wat we kunnen doen om veerkracht op te bouwen.
🎧 Podcasts
IFS Talks
Diepgaande gesprekken met therapeuten, onderzoekers en ervaringsdeskundigen over het Internal Family Systems (IFS) model. Verhelderend én persoonlijk, met aandacht voor de spirituele kant van IFS.
The Trauma-Sensitive Mindfulness Podcast – met David Treleaven
Gesprekken en reflecties over hoe mindfulness veilig en afgestemd kan worden ingezet bij trauma. Praktisch, verdiepend en helder uitgelegd.
PsychoseNet – Jim van Os in gesprek met...
Psychiater Jim van Os gaat in gesprek met cliënten, naasten en collega’s over psychose, herstel en een andere kijk op psychische kwetsbaarheid. Hoopvol en mensgericht.
Welke boeken, films en podcasts inspireren jou?
Ik ben benieuwd of jij nog mooie boeken, films of podcasts kent die absoluut in deel 2 van dit blog horen te staan. Welke boeken, films en podcasts hebben jou geholpen bij jouw persoonlijke herstel? Laat het me weten in een reactie of stuur me een berichtje.